Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 oktober 2018

Even voorstellen… Meryem Cimen

Als nieuwste fractielid ben ik gevraagd een stukje te schrijven. Natuurlijk doe ik dat graag. Inmiddels ben ik alweer zes maanden raadslid in ons mooie Haarlem en wil ik wat van mijn ervaringen en indrukken met jullie delen.

Laat ik beginnen met een recent voorbeeld. We hebben het in de commissie Samenleving gehad over de Domus+ en de Skaeve Huse opvang. In Haarlem geldt in principe het adagium ‘niemand slaapt op straat’, tenzij je dat uiteraard zelf wilt. En ja, sommigen kiezen daar echt voor. Maar zodra je gaat praten over concrete locaties en bouwen van dit soort opvang – voor moeilijk te handhaven daklozen, ex-verslaafden of verstandelijk beperkten – zie je al snel de onrust ontstaan in de stad.

Hoe ga je daar als raadslid mee om? Haarlemmers hebben namelijk terechte zorgen over de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk en zijn angstig voor het onbekende. Het goede gesprek aangaan, elkaar daadwerkelijk horen en op elkaars argumenten ingaan is hier essentieel. Iedereen snapt dat deze Haarlemmers opgevangen moet worden, maar niemand staat te springen om zo’n opvang in de eigen straat of wijk. En soms zul je als politiek en als bestuur toch moeten doorzetten. Dit hebben we eerder gezien bij de opvang in de Wilhelminastraat en de Velserpoort en daar gaat het gelukkig hartstikke goed. Dit is wat mij betreft een van de grootste uitdagingen van mijn taak als raadslid. Het is altijd fijn als er overeenstemming is, maar hoe gaan we elkaar om als we het niet met elkaar eens zijn? Nu zijn de gesprekken over de Domus+ en de Skaeve Huse nog lang niet afgerond en gaan ze ook nog lang niet ideaal, maar zullen we jullie hier regelmatig van op de hoogte houden.

Naast alle vergaderingen op het Stadhuis, ben ik ook veel bij bijeenkomsten in de stad, op werkbezoeken en in gesprek met Haarlemmers om me te verdiepen in de vraagstukken van de stad. Ik dacht eigenlijk altijd dat ik Haarlem wel goed kende, nou daar kom ik bij deze op terug. Want wat is het af en toe complex en wat heb ik inspirerende, bijzondere mensen met hart voor de stad leren kennen zeg!

Vorige week nog bijvoorbeeld was ik in de Slachthuisbuurt met een gemêleerde groep vrouwen, die economisch onafhankelijk willen worden en hun kansen willen grijpen. Het project ‘Gewoon doen’ is begonnen met een onwijs enthousiaste ambtenaar, die de krachten in de verschillende stadsdelen heeft weten te verenigen. Want daar zitten de vrijwilligers die iedere dag weer de moeite nemen om, in dit geval, vrouwen bij te staan in hun zoektocht naar werk, taalmaatjes, sociale contacten of wat dan ook. Tijdens die sessie sprak ik vrouwen die hier naartoe zijn gekomen als migrant of als vluchteling en weer helemaal, bijna als een klein kind, vanaf nul moeten beginnen. Met het leren van een toch moeilijke taal, zonder sociaal netwerk, een diploma die hier niet telt, in een ander land met andere gedragscodes. Dingen die heb gehoord van mijn moeder over toen zij hier naartoe kwam op 15-jarige leeftijd, maar nooit zelf heb ervaren.
Ik was gevraagd daar te spreken over mijn succesverhaal. Maar ik kan niet anders dan mijn respect en waardering uitspreken voor de tomeloze kracht en wil van deze vrouwen om vooruit te komen, om daarbij ook elkaar te helpen. Zij zijn wat mij betreft het echte succesverhaal en inspireren mij. Als vrouw, als Haarlemmer en als raadslid.

Dit zijn natuurlijk maar een paar flitsbeelden van de indrukken, die ik de afgelopen maanden heb opgedaan. Maar ik ben nog veel aan het leren en krijg bakken met energie en inspiratie van mensen in onze stad. Op naar de volgende zes maanden!

Thema

Sociaal

D66 kiest voor een sociaal-liberaal beleid, waarbij iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien. Dit betekent dat we zorgen voor de mensen die dit zelf niet kunnen, maar tegelijkertijd boren we de kracht aan van de samenleving om met elkaar oplossingen te vinden voor problemen.

Lees meer