Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 6 april 2020

Horeca-ondernemers in Haarlem luiden noodklok

De Haarlemse tak Koninklijke Horeca Nederland heeft deze week overleg met wethouder Berkhout over concrete financiële hulp voor de getroffen sector. In een brief aan de gemeente laten zij weten dat hun nood “100% hoger geworden nu de overheid heeft besloten de sluitingsmaatregel voor eet- en drinkgelenheden te verlengen tot en met minimaal 28 april.”

De Haarlemse horeca-sector pleitte een week eerder al voor het maatregelen die de liquiditeit van bedrijven ondersteunen. Dit door van bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen en vrijstelling van leges zolang de coronacrisis duurt.

Strandpachters vragen om steun

Ook strandpachters uit de omgeving hebben om extra steun gevraagd. Deze ondernemers vallen buiten de boot bij de NOW-regeling voor het compenseren van personeelskosten. De maand januari is als ijkpunt genomen. Maar in die maand is het voor niet-permanente strandpaviljoens nog niet toegestaan om op te bouwen. Zij hebben in januari daarom nauwelijks personeel. 

Tozo in Haarlem

Deze week is de ondersteuning voor levensonderhoud voor zelfstandigen (tozo) goed aan te vragen. Door de complexe materie en regelgeving van het Rijk is het nog niet mogelijk te geweest om deze aanvraag bij de gemeente te doen. De NOW-regelingen heeft al tienduizenden aanmeldingen van ondernemers. Het Rijk en de gemeente werken hard om de financiële steun rond te krijgen. Berichten dat steun goed is aangekomen komen inmiddels binnen.

D66 is benieuwd wat er uit het overleg tussen de KNH Haarlem en de wethouder komt. Het is belangrijk dat de bestaande regelingen vanuit het rijk zo snel mogelijk bij de getroffen ondernemers terecht komt.