Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 14 april 2020

Groen licht voor jongerenwoningen in Haarlem-Noord

De commissie Ontwikkeling is positief over de realisatie van 100 tot 150 jongerenwoningen in Haarlem-Noord. De woningen komen op de plek van het oude KV-station naast de Schoterbrug op de Spaarndamseweg. Van de woningen tussen de 25 en 50 vierkante meter wordt minstens driekwart sociaal. Meer dan 3.800 jongeren staan al ingeschreven bij initiatiefnemer ‘1828’.

Woningen

Naast de woningen komen er op deze plek parkeerplaatsen, een fietsenberging, een wasruimte, horeca en een gezamenlijke daktuin. De notitie gaat uit van zes bouwlagen. In bijna alle scenario’s wordt rekening gehouden met de naastgelegen scoutingvereniging Kon-Tiki.

Dit project reserveert plek voor veertig parkeerplaatsen. Een gedeelte daarvan komt op de grond van de gemeente. Dit aantal is lager dan de parkeernorm in Haarlem. Gezien het feit dat het om jongerenwoningen gaat vindt D66 dit aantal acceptabel, zij bezitter immers minder vaak een auto.

D66 blij met jongerenwoningen

Jongerenwoningen zijn hard nodig in Haarlem. Het hoge aantal aanmeldingen laat dat immers goed zien. Daarom is D66 Haarlem blij met dit initiatief. De jongeren krijgen een contract van vijf jaar, met maximaal twee jaar verlenging. Hierdoor blijft elke woning ook bestemd voor jongeren.

Definitief plan eind van het jaar

Vorig jaar organiseerde initiatiefnemer ‘1828’ een woonpanel in Patronaat Haarlem voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Op deze avond sprak de ontwikkelaar over hun woonvoorkeuren. Zij verwerken de conclusies in dit woonconcept.

Hoe het plan er precies uit gaat zien wordt bepaald in stedenbouwkundig plan. Die behandelt de gemeenteraad aan het einde van het jaar. Hoeveel woningen er precies komen valt dan ook te zeggen. De sloop van het oude KV-station vindt rond half 2021 plaats. De realisatie van dit project start ongeveer een jaar later. 

Jongeren kunnen zich nog inschrijven bij 1828. Intussen nemen zij op verschillende plekken in de omgeving initiatief voor jongerenwoningen.