Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 12 september 2020

Project Europaweg krijgt 7,6 miljoen steun

Het project Europaweg in Haarlem krijgt 7,6 miljoen euro van de overheid. Het Rijk maakte donderdag bekend dat er 27 projecten in het land steun krijgen om versneld woningen te realiseren. In dit eerste pakket van 290 miljoen euro is de Europazone meegenomen. De ontwikkelingen in Schalkwijk moeten zo’n 3800 woningen opleveren; hoofdzakelijk betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen.

Europaweg

De Europazone is de grootste ontwikkelzone van Haarlem. Hier gaan de meeste woningen landen komende jaren. Daarbij komt ook een nodige OV-hub aan de kop van de Europaweg.  Deze OV-hub staat tussen twee projecten waar woningen komen. Ten zuiden daarvan ligt het complex van het Spaarne Gasthuis, waar 200 woningen worden toegevoegd. Een ook het project Stad tussen de Bomen voorziet; daar wordt een kantorengebied getransformeerd naar 1.220 woningen. Tot slot gaat ook het nieuwe centrum bijna 1.170 woningen opleveren.

Oostpoort

D66 Haarlem is blij met de steun van het Rijk. Minister Ollongren kondigde bovendien aan dat er een tweede ronde aan steun komt, waar gemeenten hun projecten voor kunnen aanmelden. Daarom meldt D66 Haarlem graag het project bij de Oostpoort nog een keer aan aan voor nieuwe steun. Dit kansen van het plangebied Oostpoort zijn uitzonderlijk, niet alleen op het gebied van woningbouw, maar ook van infrastructuur en duurzaamheid.
De Oostpoort krijgt in dit eerste pakket nog geen steun van Ollongrens ‘Impulsregeling Woningbouwversnelling’. Desondanks wilt D66 dat de gemeente in een aangepaste vorm alsnog een aanvraag doet. Die toezegging is gedaan.