Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 1 december 2020

Schalkwijk aan zet; Relaxen aan het Spaarne

Uit de ideeënbus van Schalkwijk aan Zet zijn 52 plannen overgebleven. Het is nu aan de bewoners van de buurt om het budget van 70.000 euro te verdelen. Alle Schalkwijkers hebben van de gemeente een stemcode gekregen. Één van de plannen is van D66-lid Guido van de Wijgert; Relaxen aan het Spaarne. 

Het plan beslaat de  Noord-Schalkwijkerweg vanaf de Buitenrustbruggen richting Heemstede. Om meer te kunnen genieten van dit stuk  langs het Spaarne wilt Guido hier een aantal banken en prullenbakken neerzetten. Dit kost ongeveer 5000 euro, nog geen 10 procent van het budget van Schalkwijk aan Zet.
“De straat wordt heel veel gebruikt door hardlopers en fietsers. Toeristen wandelen hier ook graag. In de zomer zwemmen en roeien mensen bovendien regelmatig in het Spaarne. Het zou toch fijn zijn als je hier en daar ook nog even lekker kan gaan zitten?”

Sport en wandelboulevard aan het Spaarne

Guido’s originele plan was een grotere aanpak; een sport- en wandelboulevard maken van de hele weg. Vanaf de Rustenburgerbrug tot aan het jagerspad bij Heemstede.
“Eigenlijk wilde ik deze strook lang het Spaarne helemaal reserveren voor recreatie. Het is nu een plak asfalt, gemaakt voor de auto. Dat is best zonde. Eigenlijk hebben die deze weg niet nodig.”

In samenspraak met de experts van de gemeente beperkt het initiatief zich nu even tot genoeg bankjes en prullenbakken onder de naam Relaxen aan het Spaarne.
“Om dit stuk helemaal op de schop te gooien ben je natuurlijk meer geld kwijt dan de 70.000 euro van Schalkwijk aan Zet. Bovendien moet hiervoor een bestemmingsplan wijzigen. Dat was niet haalbaar. Desalniettemin ben ik al heel blij als deze zitplaatsen gaan lukken.”

Veel speeltuinen

“Er zijn heel diverse bijzondere aanvragen ingediend, na de eerste beoordeling zijn opvallend veel speeltuinen plannen over gebleven,” valt Guido op, “Dat is hartstikke goed natuurlijk, maar als je puur kijkt naar het gebruik, dan denk ik dat meer Haarlemmers genieten va de rivier, de natuur en de voorbijkomende boten langs deze route aan het Spaarne.”

 

Er kan nog steeds gestemd worden door Schalkwijkers. Begin volgend jaar presenteert wethouder Jur Botter welke plannen worden gerealiseerd van het budget. En het plan van Guido om een sport- en wandelboulevard langs het Spaarne te creëren? Wie weet pakt de fractie van D66 Haarlem dat plan op in de toekomst.