Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 8 januari 2021

Vragen en kritiek op burgemeester Wienen om coronademonstratie

Burgemeester Jos Wienen kreeg in een extra raadsvergadering kritiek van de raad over het gebrek aan optreden tijden een manifest in de Hout van afgelopen zondag. Bij de demonstratie van ‘Vrouwen voor Vrijheid’ waren zo’n 1.700 mensen aanwezig waarbij de corona-maatregelen slecht werden nageleefd. Met omhelzingen, muziek en zonder mondkapjes was het manifest een klap in het gezicht van de Haarlemmers.
“Het steekt D66 enorm dat de burgemeester van Haarlem dan een evidente grootschalige schending van de veilige afstandseis zomaar laat gebeuren.”

“Toen ik afgelopen zondag samen met mijn man een frisse neus ging halen in een tot op heden vergeefse moeite er wat kerstkilo’s af te lopen, stuitten wij op een soort bevrijdingsfestival in De Hout”, aldus D66-raadslid Thessa van der Windt.  “Het was niet onvoorzienbaar dat de demonstranten zich niet aan de regels zouden houden”,

Geen beleid op betogingen

D66 Haarlem merkte op dat Haarlem geen beleid heeft als het gaat om dit soort betogingen.
“Andere steden zoals Rotterdam en Den Haag, waar betogingen het afgelopen jaar niet zo uit de hand zijn gelopen, hebben wel een duidelijk betogingsbeleid, zodat voor iedereen op voorhand duidelijk is wanneer – naar het oordeel van de burgemeester van die stad – een betoging een probleem vormt voor de gezondheid, het belang van het verkeer of de bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Deze steden hebben daarnaast nog een aanvullend corona-betogingsbeleid. Dat brengt mij bij de vraag; klopt het dat Haarlem dit beleid niet heeft?”

De burgemeester gaf aan dat Haarlem hier geen vast beleid heeft. In de toekomst gaat Wienen strakker op dit soort aanvragen letten. Bij toekomstige demonstraties wil hij eerder ingrijpen en vanaf het begin beter handhaven. Tevens mag er tijdens de lockdown geen muziek meer worden gedraaid bij protesten.

Motie van treurnis

Burgemeester Wienen was tijdens de manifestatie zelf niet op het Vlooienveld aanwezig.  Hij zei te hebben geleerd van Femke Halsema, die op haar beurt veel kritiek kreeg door haar aanwezigheid bij een demonstratie van Black Lives Matters afgelopen juni op de Dam.
Een meerderheid van de raad nam gisteren een motie van treurnis aan vanwege de coronademonstratie van zondag. D66 steunde deze  motie niet.