Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 3 maart 2021

D66 bouwt voor Haarlemmers met een middeninkomen

D66 wil vóór 2030 meer dan een miljoen huizen bouwen. Dat is de enige manier om aan de groeiende vraag te voldoen. Nu bouwen we vooral binnen steden en de gemeenten daaromheen, waar al goede aansluitingen op het openbaar vervoer zijn. Vooral voor mensen met een middeninkomen is er een groot tekort aan betaalbare woningen. Één van die woningzoekende met een middeninkomen is de Haarlemmer Berend. Wij gaan bij hem langs…

De keuken van Berend heeft twee stroompunten. Om plaats te maken voor de waterkoker moet de stroom van de elektrische bakplaten eraf.
“Groen, of rooibos?”
De kleine keukenkastjes puilen uit van de glazen, kopjes en borden.
Het is een bijzonder contrast. Een jonge Haarlemse professional in blauw pak en nette schoenen in een kleine studentenkamer bovenin de Delftstraat 52. Zijn eikenhouten kledingkast en trendy turquoise bank verraden dat hier geen student woont.
“Ik ben nu al bijna twee jaar afgestudeerd,” vertelt Berend, “de tijd begint te dringen.” Op de de Delftstraat 52 vlakbij het spoor mogen alleen studenten inschrijven. Als bewoners student-af zijn worden ze door Pré Wonen dringend verzocht te verhuizen.
“Ik heb het lang weten te rekken, maar dat was echt niet mijn intentie.”

Met een middeninkomen in een studentenkamer

Berend studeerde af in 2018 en kreeg bijna meteen een baan als data analist bij een zorgverzekeraar.
“Voor mensen als ik was er gewoon veel werk. Het plan was om een kort jaartje te sparen en dan op huizenjacht gaan met mijn vriendin. Die jacht duurt al langer dan een jaar. Bovendien studeert mijn vriendin dit jaar af. Zij woont in een studiootje in het Rozenprieel, het wordt wel echt tijd voor ons om plaats te maken.”
Voor Berend en zijn vriendin zou het een ideaal tijdspad zijn, van hun studentenkamer naar een starterswoning.
“Op die manier laten wij netjes twee kamers achter voor nieuwe studenten in de stad en gaan wij samenwonen. Maar een koopwoning bleek echt een illusie.”

Berend ging allereerst op zoek naar starterswoningen in de stad en zocht ook net daarbuiten.
“Ik heb mijn studieschuld in rap tempo afbetaald en heb voor mijn 26-jarige leeftijd echt een mooi inkomen. Ik ben zelfs al een salarisschaal omhoog gegaan, maar tegen de stijgende prijzen in Haarlem valt nauwelijks tegenop te werken.”
Berend laat wat woningen zien op Funda waar hij serieus naar heeft gekeken.
“Bij de Claus Sluterweg staan mooie nieuwe woningen en we hebben ook bezichtigingen gehad bij nieuwbouw in Schalkwijk en in Haarlem-Noord, maar zelfs met wat spaargeld kom je er gewoon niet tussen.”

Starter met weinig eisen

Op de vraag of Berend en zijn vriendin misschien een beetje veeleisend zijn schiet hij sterk in de verdediging.
“Nee absoluut niet. We sluiten haast geen wijk uit in de omgeving. Heemstede is ook prima. We willen gewoon lekker samenwonen. We bezitten geen auto, dus een parkeerplek is ook niet nodig. Ik ben nu 26 jaar mijn vriendin is 24, we houden nog niet rekening met kinderen. Je zou zeggen, dan kun je veel kanten op! Maar helaas.”
De droom om huiseigenaar te worden heeft Berend voorlopig naast zich neergelegd. Hij richt zijn pijlen op de huursector, al zijn er voor Berend niet heel veel alternatieven in Haarlem.

“Ik heb een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning dus dat is uitgesloten. Kopen lukt gewoon nog niet met een middeninkomen. Dan wordt het beeld wel troebel. We hebben ons nu ingeschreven voor een woning bij “New Harlem” een project aan de Vijfhuizerstraat bij het Spaarne en bij Plaza-West langs de Eysinkweg bij de Westergracht. Die laatste hopen we dat het wordt. Zonder die nieuwe projecten was het aanbod bijzonder matig.”

Bouw voor Haarlemmers met een middeninkomen

Berend steunt de lijn van D66 om juist te bouwen voor de middeninkomens.
“Dat bedoel ik helemaal niet egoïstisch overigens! Ik heb vrienden in een sociale huurwoning die eigenlijk een veel te hoog inkomen hebben. Ik zit zelf al veel te lang op mijn studentenkamer. We willen wel plaatsmaken, maar krijgen onze voet er niet tussen. Of eigenlijk onze portemonnee.”
Bij het zien van de woningvoorraad in Haarlem is Berend totaal niet verrast.
“Zie je; veel goedkope woningen en nog meer dure woningen. Wij kunnen een kale huur van pak hem beet 1.000 euro goed betalen, het aanbod voor Haarlemmers met een middeninkomen is alleen klein. Bovendien wil ik mij niet indenken hoe hoog een hypotheek kan zijn voor de vaste lasten van 1.000 euro per maand. Het voelt allemaal best oneerlijk. De balans moet terug, dat zou ik D66 en Den Haag willen meegeven!”

D66 wil 1 miljoen woningen bouwen. Wil je weten wat D66 nog meer gaat doen de komende vier jaar voor de woningmarkt kijk dan hier.