Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 maart 2021

D66 stelt vragen over groot aantal uitgelote scholieren

Een groot aantal brugklasscholieren wordt niet geplaatst op de middelbare school van hun voorkeur.  Bij dertig van de 3.200 is de telleurstelling heel groot; zij zijn uitgeloot op alle scholen van hun top 5. Dat aantal is bovendien twee keer zo hoog als voorgaande jaren. D66 Haarlem is bezorgd om het hoge aantal uitgelote Haarlemse scholieren. Raadslid Meryem Cimen stelt vragen aan het college.

Aantal scholieren en schooltype niet duidelijk

D66 wil weten hoeveel leerlingen in Haarlem precies zijn uitgeloot en om welke type onderwijs het gaat; vmbo, havo of vwo. Ook vragen wij het college na te gaan wat de mogelijke oorzaken is van deze verdubbeling en welke acties Haarlem onderneemt om deze leerlingen een plek te geven.

Het belangrijkste is nu dat er een passende oplossing komt voor deze dertig uitgelote leerlingen. We hopen op een spoedig antwoord van het college en gaan graag het gesprek aan om deze situatie in Haarlem te voorkomen in de toekomst.

 

Hieronder de vragen van D66 Haarlem aan het college;

Vragen D66 Haarlem ex artikel 38 RvO inzake ruim 30 uitgelote leerlingen voor de 5 middelbare scholen van voorkeur

1. Is het college bekend met het bericht van 18 maart 2021 inzake de ruim 30 uitgelote leerlingen die bij geen van de 5 middelbare scholen van voorkeur geplaatst kunnen worden?
Zie link:

2. Kan het college aangeven om hoeveel uitgelote leerlingen het precies gaat?

3. Kan het college ingaan op de (mogelijke) oorzaken van de verdubbeling van het aantal leerlingen die op maar liefst 5 voorkeursscholen in Haarlem worden uitgeloot?

4. Kan het college aangeven /uitsplitsen voor welk type onderwijs (vmbo/havo/vwo) leerlingen zijn uitgeloot? En kan het college daarbij duidelijk zichtbaar maken op welke middelbare scholen (en schooltype) er nog wel ruimte is?

5. Wat is de analyse van het college, gelet ook op het antwoord op vraag 3, om deze situatie in de toekomst in Haarlem te voorkomen?

6. Kan het college aangeven welke inspanningen zij levert om alsnog een passende oplossing voor de betreffende circa 30 uitgelote leerlingen en hun ouders te vinden?

7. En kan het college ingaan op of er voor deze leerlingen inmiddels een passende oplossing is
gevonden?

8. Kan het college tot slot aangeven hoeveel leerlingen er wel in hun top-3 keuze zijn geplaatst?