Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 28 maart 2021

Milieuzone volgend jaar, nul-emissiezone in 2025

Vanaf 1 januari 2022 wordt in Haarlem centrum en omliggende wijken een milieuzone ingevoerd voor oudere vrachtwagens die op diesel rijden. De gemeenteraad nam bovendien een principebesluit dat de milieuzone in 2025 wordt aangescherpt tot een nul-emissiezone voor vracht- en bestelwagens. Op aangeven van onder andere D66, zoekt het college uit hoe Haarlem ook vervuilende bestelbusjes, scooters en brommers in de toekomst kan weren uit het centrum.

“Haarlem wordt een stuk gezonder”

“Dit is een mooie dag voor de gezondheid van alle Haarlemmers.” opende raadslid Bas van Leeuwen in de raadsvergadering van donderdagavond, “Want het is gewoon ontzettend ongezond om aan een drukke weg te wonen, waar veel vieze vrachtauto’s rijden. Met dit besluit – waar bovendien lang over gesproken is – wordt Haarlem een stuk gezonder.”

Onder andere D66 Haarlem en GroenLinks, vroegen donderdag het college met een voorstel te komen, om zeer vervuilende bestelbusjes, scooters, brommers en snorfietsen ook te weren uit de milieuzone. De gevolgen van een dergelijke aanscherping moeten worden uitgezocht. Wethouder Robbert Berkhout doet voor de begroting van volgend jaar een voorstel aan de gemeenteraad. Wij wachten dat met smart af.

Milieuzone al lang op de agenda

Deze milieuzone is een belofte uit het coalitieakkoord en stond in het verkiezingsprogramma van D66 Haarlem. Een schonere luchtkwaliteit is van belang voor de gezondheid van Haarlemmers. De grenzen van de zone zijn te vinden op de gemeentewebsite. De gemeente monitort wat dit gaat doen voor de aangrenzende buurten. Mogelijk breiden we de zone uit in de toekomst.

Over vier jaar, in 2025, wil de raad een nul-emissiezone instellen in hetzelfde binnenstedelijke gebied. Daarvoor is een principebesluit genomen. Deze vier jaar is nodig voor ondernemers en eigenaren van vervuilende voertuigen. Zo krijgt iedereen de tijd om aanpassingen te doen.