Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 21 juni 2021

Ambtelijke samenwerking met Zandvoort

De gemeente Zandvoort draagt financieel veel te weinig bij aan de ambtelijke samenwerking met Haarlem. Dat concludeert deĀ  Geschillencommissie die in het leven is geroepen om dat uit te zoeken voor de twee gemeenten. Haarlem loopt jaarlijks tonnen mis en Zandvoort zou die moeten bijleggen. Er is van tevoren toegezegd door beide besturen om aan het advies te committeren. D66 Haarlem en D66 Zandvoort zijn tevreden met de conclusies.

Samenwerking snel onder druk

Sinds 2018 zitten Haarlem en Zandvoort in een zogenaamd ambtelijk huwelijk. De samenwerking kwam onder druk te staan van beide gemeenten. Haarlem vindt dat Zandvoort te weinig betaalt, terwijl Zandvoort vindt dat het te weinig waar voor zijn geld krijgt.
De gemeenten kwamen er samen niet uit en vroegen de Geschillencommissie onlangs om uitsluitsel.

Oordeel van de commissie
Het oordeel van de commissie pakt uit in het voordeel van de Spaarnestad. Het bedrag dat Zandvoort volgens de bemiddelaar extra aan Haarlem zou moeten betalen, loopt tot 2025 stapsgewijs op. In 2021 gaat het om 264.000 euro, maar over vier jaar moet dat ongeveer zeven ton zijn.

Contract ambtelijke samenwerking loopt af
Volgend jaar starten de gesprekken over de ambtelijke samenwerking. In 2022 loopt het huidige contract van de samenwerking af. Wij zijn voorstander van continuering en een voortdurende samenwerking, met als voorwaarde dat gemaakte afspraken het belang dienen van de inwoners van zowel Zandvoort als Haarlem.