Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 16 november 2021

Tiny Forest, het bos van de toekomst?

Een dichtbegroeid bos ter grootte van ongeveer een tennisbaan en beplant met zo’n 600 inheemse bomen. Een klein stukje wilde natuur, midden in de stad, waar je kinderen bovendien iets over de natuur kunt leren. Deze Tiny Forests zijn in opkomst en inmiddels zijn er zo’n 200 van dit soort minibossen in Nederland.

Schalkwijk had de primeur in Haarlem: begin dit jaar beplantten leerlingen van basisschool de Molenwiek het eerste Haarlemse tiny forest. Gefinancierd door Sensa Zorg, Jantje Beton, IVN natuureducatie en een stuk of twintig sponsoren middels crowdfunding.

Nu, negen maanden later ligt het bos er wat droevig bij. De herfst is ingetreden en de boompjes zijn nu kale sprietjes met hier en daar een geel blad. De eiken, beuken en vele andere soorten staan heel dicht op elkaar. Het geplaveide middenpad oogt grijs en stenig. Zijn deze tiny forests nou het lokale antwoord op grootschalige milieu-uitdagingen ?

Toch kunnen deze kleine bossen een verschil maken in een versteende stedelijke omgeving waar mensen weinig in aanraking komen met de natuur. Hoe klein het bos ook is, de natuur kan er haar gang gaan, en het groen kan voor verkoeling zorgen op hete dagen. Daarom is D66 Haarlem ook voorstander van tiny forests: ze zorgen voor meer en vooral beter groen, en een gezondere buurt.

En door de buurt en vooral kinderen te betrekken in de aanleg, kan je het educatieve element versterken. De bossen worden vaak dichtbij scholen aangelegd, zoals in Schalkwijk, en kunnen zo dienen als een laagdrempelige kennismaking met natuur. En als mensen en met name kinderen de natuur leren kennen en waarderen, zal er meer draagvlak zijn voor het aanpakken van die grootschalige milieu uitdagingen.

Denk jij ook dat er meer tiny forests in Haarlem zouden moeten komen? Heb je een goede plek op het oog? Of heb je andere ideeën om jouw wijk groener te maken?