Steun ons en help Nederland vooruit

Haarlem door het oog van de lens

Het is een kunst om mensen te laten zien wat jij ziet. Als het lukt om bijzondere momenten vast te leggen op beeld zegt de foto soms meer dan duizend woorden. We hebben een bijzondere Haarlemmer gevonden die dat kan. Onze nieuwe impact makende Haarlemmer is Harro Jensz. In dit interview lees je wat Harro drijft om prachtige foto’s te maken van onze stad.

 

Laten we beginnen met, wie is Harro Jansz?
Ik ben een autodidactisch fotograaf die tien jaar geleden een spiegelreflexcamera heeft gekocht – en daarna nog twee, plus een serie lenzen en een drietal statieven – en sindsdien bijna elke dag foto’s maakt. Nadat ik als industrieel productontwerper tien jaar lang in de ontwerp- en architectenwereld heb gewerkt, heb ik het kantoorleven vaarwel gezegd om het onderwijs in te gaan. Inmiddels werk ik ruim zes jaar in het basisonderwijs voor nieuwkomers, waar ik werk met niet-Nederlandse kinderen. Zij vergroten mijn blik op de wereld en ik leer evenveel van hen als zij van mij. Uit zowel dat werk als fotografie haal ik enorm veel voldoening.

In de lockdown heb je Haarlem vastgelegd vanuit een ander oogpunt. Wat vond je van deze ervaring en heb je nog iets nieuws ontdekt van de stad?
Begin dit jaar heb ik de kans gepakt om de avondklok in Haarlem te fotograferen. Hoewel de stad er tijdens de pandemie sowieso al anders uitzag, was het pas ’s avonds tijdens dat ik Haarlem nauwelijks meer herkende. Het leven leek uit de stad gezogen. Een heel vreemde gewaarwording. Zo vreemd, dat ik mij er ’s avonds en ’s nachts niet langer welkom voelde. Ik ben dan ook heel blij dat Haarlem langzaam weer tot leven mocht komen, de afgelopen tijd. En binnenkort zal het weer zijn alsof er niets is gebeurd. Al zal ik daar absoluut even aan moeten wennen.

In ons gesprek gaf je aan dat je D66 gestemd hebt, waar komt jouw D66 hart vandaan?
Ik stem overwegend met mijn hoofd. Het programma van een partij moet stroken met mijn visie en mijn waarden, anders zal ik niet op een partij stemmen. Dit jaar heb ik getwijfeld tussen GroenLinks en D66. Uiteindelijk heb ik op de democraten gestemd, omdat die progressieve middenpartij als geen ander een verbindende rol kan spelen in een regering. Zeker nu Nederland meer verdeeld lijkt dan ooit tevoren en een voornamelijk links of rechts kabinet op voorhand weinig kans van slagen heeft. Ik vind het leuk dat de vrouw op wie ik heb gestemd, inmiddels de Kamervoorzitter is. Ik heb onder meer op haar gestemd omdat zij zich heeft ingezet voor de rechten van de LHBTQ-gemeenschap. Hoewel dat niet mijzelf aangaat, vind ik het wel belangrijk dat ook minderheden gehoord en gesteund worden.

Als Haarlemmer en D66 stemmer, waar zouden wij als D66 meer aandacht aan kunnen besteden?
Van mij mag D66 zich meer inzetten voor het realiseren van meer sociale huurwoningen. Door onder meer gentrificatie is het wonen in grote delen van de stad niet langer betaalbaar voor de originele bewoners. Dat is mijns inziens een serieus probleem.

Als jij voor een dag partijleider zou zijn van D66 Haarlem, wat zou jij doen?
Dan zou ik alle knappe koppen van de stad uitnodigen om samen een plan op te stellen om de stad snel groener en duurzamer te maken. Om zo de leefbaarheid in zowel de nabije als de verre toekomst te garanderen. En welja, uit eigenbelang zou ik alle gele natriumlampen vervangen door neutraal LED-licht. Dat ziet er op foto’s oneindig veel beter uit.

Laatst gewijzigd op 28 juni 2021