Steun ons en help Nederland vooruit

Anne-Floor Dekker

Raadslid

Een participatiestaat waarin burgers actief en vanuit eigen kracht meedoen. Dat klinkt mooi, maar moet geen papieren mantra worden of mensen het gevoel geven dat ze alleen komen te staan.

Als raadslid wil ik er kritisch op toezien dat mensen in staat worden gesteld om echt gebruik te maken van hun eigen kracht. Zodat iedereen perspectief heeft op een toekomst. Of je nu vrouw, man, kind, homo, moslim, anarchist, oudere of mindervalide bent. Het belang ervan ervaar ik als moeder van twee jonge kinderen en op mijn werk waar ik strijd voor gelijke rechten van mannen en vrouwen.

Het betekent zelfvertrouwen en vaardigheden stimuleren om zelf de touwtjes in handen te nemen. Maar ook institutionele drempels wegnemen voor maatschappelijke participatie en persoonlijke ontwikkeling. Dus in plaats van iemand vrijstellen van een inburgeringscursus of van sollicitatieplicht, omdat zij of hij ‘kansarm’ is, diegene uitdagen. En echte ruimte geven aan eigen initiatief. Zodat wordt voorkomen dat iemand in de uitkering belandt en sociaal geïsoleerd raakt.

Dat perspectief op een toekomst staat wat mij betreft voorop. In de zorg, in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Zodat iedere Haarlemmer krachtig genoeg is om over zichzelf te beschikken en optimaal kan genieten van haar of zijn persoonlijke vrijheid.

Commissie Samenleving: zorgzame samenleving / maatschappelijke ontwikkeling / werk & inkomen

Meer van Anne-Floor Dekker